מזרחית - קהילת המוזיקה והתרבות הים-תיכונית

מזרחית - קהילת המוזיקה והתרבות הים-תיכונית > לייף סטייל ותרבות (Lifestyle & Culture) > מסורת ויהדות (Tradition & Judaism) > למה יש המפרשים את סמל המגן דוד בצורה שגויה? שלום אורח! מומלץ להירשם כדי להשתתף בדיונים.

מחבר
הודעה ➕ אשכול חדש   ➕ תגובה חדשה
Member
ע

למה יש המפרשים את סמל המגן דוד בצורה שגויה?

שלום חברים,
בשנים האחרונות, ובמיוחד עם התפשטות הניו-אייג' והרוחניות המזויפת ברשתות, אני רואה יותר ויותר אנשים מייחסים לסמל המגן דוד משמעויות שפשוט אין להן שורש ביהדות או במסורת שלנו. החלטתי לפתוח את הנושא הזה כאן, כי כקהילה מסורתית ובעלת שורשים, חשוב לנו לשמור על האמת של המסורת.

אני רוצה להציג שלוש נקודות מרכזיות שבגללן נוצר העיוות, ואני מכנה אותן: בצע, ביזה, ואשליה.

1. בצע (רדיפת הבצע והמסחור):
פעם, קמעות וסגולות נכתבו על ידי חכמים יראי שמיים, מתוך כוונה (כוונת הלב) וטהרה. היום, המגן דוד הפך למותג. נכנסים לחנויות האונליין או לדוכני הקבלה במדרחוב, ורואים תליוני מגן דוד עם "אבני חן מיוחדות" או "קודים מספריים" שמבטיחים הצלחה בעסקים או זיווג. כל זה נעשה מתוך בצע – רצון להרוויח כסף על חשבון הבורות של אנשים שמחפשים סגולה קלה. מוכרים להם סמל קדוש כאילו הוא קמע מאגי שעושה פלאים, בלי שום קשר לתיקון המידות או לאמונה האמיתית.

2. ביזה (ביזוי המסורת ועקירת השורשים):
בגלל חוסר הידע, אנשים מנתקים את המגן דוד מההקשר היהודי המקורי שלו. המגן דוד, כפי שחכמי הקבלה (ובראשם האר"י ז"ל) מלמדים, מייצג את ייחוד הספירות – את החסד והדין, המידות הקדושות שמקבלות את שפען מלמעלה. אבל היום? "מנפשים" את הסמל ומדברים על "איזון אנרגטי", "צ'אקרות", או סמלים שמגיעים מתרבויות עתיקות אחרות לחלוטין. זו ביזה של המסורת שלנו. לוקחים סמל שדם יהודי נשפך עליו במשך דורות (כולל הטלאי הצהוב שהפך לגאווה שלנו), ומרוקנים אותו מהתוכן הרוחני היהודי שלו כדי להתאים אותו ל"רוחניות עולמית" שטחית. זו עקירת השורש.

3. אשליה (האשליה שהסמל עצמו מגן):
הטעות הגדולה ביותר היא האשליה שהצורה הגאומטרית של שני המשולשים היא זו שמגינה על האדם. "מגן דוד" אינו קמע שעובד מעצמו כמו קמע מאגי בסרטים. השם "מגן דוד" נובע מהמסורת שדוד המלך היה רגיל לכתוב את השם המפורש על מגנו, והוא זה שהגן עליו – לא הצורה של המגן. ההגנה נובעת מהאמונה בבורא עולם ומקיום המצוות, לא מהמתכת או הזהב של התליון. האשליה הזו גורמת לאנשים לחשוב שאם יתלו מגן דוד על המראה ברכב או בכיס, הם מוגנים, בלי שום צורך לעבוד על עצמם מבפנים.

כמי שגדל על ברכי המסורת, כואב לי לראות איך סמל כל כך חשוב נהפך למוצר צריכה רוחני בזוי.

מה דעתכם? גם אתם נתקלתם בפרשנויות מוזרות ומעוותות של הסמל? אשמח לשמוע את המחשבות שלכם ואולי גם אמרות של חכמים מהבית שאנחנו יכולים ללמוד מהן.

שבת שלום,
עברי.
🔗 📥 07-18-2026 02:54 AM
לא מחובר  👤 פרופיל  ✉️ הודעה פרטית  🔍 הודעות  ➕ הוסף לחברים ✏️ ערוך  ❝ צטט
Member
ש

מגן דוד מסמל יהדות, אך הוא אינו קמע. ההגנה נובעת מהאמונה, לא מהצורה הגאומטרית.
🔗 📥 07-18-2026 03:24 AM
Member
ע

שלומי_מוזיקה:

וזה בעיניי עוד מקרה שממחיש היטב את הבעיה שעליה דיברנו.

הנה דוגמה למוצר שבו מופיעה הצורה שאנחנו מזהים כיום כמגן דוד, אבל המשמעות שמייחסים לה אינה בהכרח המשמעות היהודית־ישראלית שאנחנו רגילים אליה.

וזו בדיוק הנקודה: אי אפשר להסתכל על צורה של סמל, לזהות אותה מיד כמגן דוד, ולהניח שהמשמעות שלה זהה בכל תרבות ובכל תקופה.

בהקשרים תרבותיים שונים, ובמיוחד במסורות שאינן יהודיות, הצורה של שני משולשים משולבים יכולה להופיע במסגרת של קמעות, מאגיה, מיסטיקה ואמונות שונות — ולעיתים לקבל גם משמעויות שלא רק שאינן יהודיות, אלא אפילו די לא מחמיאות מנקודת המבט היהודית.

לכן כשאנחנו רואים סמל כזה מחוץ להקשר יהודי, כדאי לשאול קודם מה המקור שלו, מי משתמש בו ומה הוא מסמל באותו הקשר, ולא פשוט להשליך עליו את המשמעות המודרנית של מגן דוד.

וזו בדיוק דוגמה טובה לפרשנות שגויה או לקויה של סמלים: העין מזהה צורה, אבל הצורה לבדה לא מספרת לנו מה הסמל אומר.
🔗 📥 08-11-2026 04:17 PM
Member
ש

עברי.

בהמשך למה שכתבת על הפרשנות השגויה של סמל המגן דוד, אני חושב שיש כאן עוד נקודה שלא פחות חשוב לדבר עליה: האופן שבו מציגים את הסמל עצמו.

אני רואה לא מעט פעמים פריטים שבהם סמל דגל ישראל מופיע בצורה אנכית או מסובבת, כנראה רק כדי להתאים לעיצוב של הבגד או האביזר. בעיניי זה נראה פשוט רע, ובמקרים מסוימים אפילו גורם לסמל להיות פחות מזוהה כדגל ישראל.

אני לא חושב שצריך להפוך כל שימוש בסמל הלאומי לתקנון נוקשה, אבל כן היה ראוי שיהיה איזשהו סטנדרט בסיסי להצגת דגל ישראל ולשימוש בסמל שלו – כיוון נכון, פרופורציות נכונות ועיצוב שלא משנה את המראה המוכר של הדגל.

בסופו של דבר, אם כבר בוחרים ללבוש את דגל ישראל כסמל, למה לא להציג אותו בצורה שנראית כמו דגל ישראל?

🔗 📥 08-11-2026 11:18 PM
כל השעות הן GMT. השעה כעת 01:09 AM. ➕ אשכול חדש   ➕ תגובה חדשה

תגובה מהירה

מעבר מהיר לפורום

מזרחית - קהילת המוזיקה והתרבות הים-תיכונית
כל הזכויות שמורות לקהילת מזרחית © 2026 | נוצר באהבה למוזיקה ים-תיכונית